Skip to main content
Sessions available in additional languages:

KBT för anhöriga till personer med depression

Hur påverkas du som anhörig till en person med depression?

När någon som står oss nära, om det är vår partner, förälder eller vän, blir deprimerad påverkas vi på olika sätt. Din deprimerade närståendes symtom, så som nedstämdhet, förlust av intresse för omvärlden, orkeslöshet, ibland tilltagande irritation, är smärtsamma för hen men även för oss som anhöriga. Ofta hamnar vi i dilemman, t.ex. ska vi lyssna på den drabbade som vill bli lämnad i fred eller ska vi försöka motivera dem att följa med på en promenad? Vi kan bli oroliga för att vad vi än gör så kan det uppfattas negativt av vår anhörig och ge oss skuldkänslor. Vi vill stödja så gott vi kan, men ofta blir frågan, hur? 

När behöver du söka hjälp för egen del?

Depression är ofta övergående och förhoppningsvis får din anhörig en effektiv behandling inom vården. På 1177 Depression – 1177 hittar du bra råd för anhöriga. I Halmstad erbjuder kommunen grupper för anhöriga till personer med psykisk ohälsa Anhörigstöd – Halmstads kommun Situationen blir ofta svårare när din anhörig vägrar att ta emot hjälp eller fastnar i en djup och långvarig depression. När du märker att du, trots att du följer de gängse råden (t.ex. att avsätta tid för sig själv, träffa vänner, ha koll på kost och motion) börjar må dåligt själv kan det vara viktigt att söka hjälp för egen del. Känner du dig maktlös och hopplös, både orolig för och irriterad på den drabbade, märker hur situationen påverkar hela ditt liv på ett negativt sätt, kan det vara hjälpsamt att få professionell konsultation för att komma vidare.

Varför kan KBT hjälpa?

När allmänna rekommendationer och råd inte är tillräckliga för att hantera situationen kan ett nästa steg vara att fokusera på dig och dina behov. Utifrån KBT analyserar vi i detalj vilka tankar och känslor som situationen väcker hos dig, hur du hanterar olika utmaningar rent praktiskt och hur din relation till den drabbade påverkar dig. Vi sätter upp konkreta mål och använder oss av olika KBT-strategier för att uppnå dessa mål. Du lär dig konkreta färdigheter för att hantera t.ex. skuldkänslorna som gnager, oron som gör det svårt att somna, det dåliga samvetet när du gör något roligt medan din anhörig är hemma och mår dåligt eller inte vill delta i aktiviteten.

Jag har lång erfarenhet av att arbeta terapeutiskt med både personer som drabbas av depression och med deras anhöriga. Funderar du på om KBT skulle kunna vara aktuell för dig som anhörig får du gärna kontakta mig.